În calitate de operator economic care produce sau importă băuturi în ambalaje primare nereutilizabile, aveți un rol important în implementarea SGR în România dar și o contribuție decisivă la atingerea țintelor naționale de colectare şi de reciclare.
Dorim să oferim suport tuturor producătorilor şi importatorilor, care joacă un rol cheie în implementarea acestui sistem, și în acest sens, am realizat o listă de întrebări şi răspunsuri care să vă ajute să înțelegeți obligațiile legale prevăzute de HG 1074/2021 şi să vă ghideze în procesul de înregistrare în baza de date a sistemului.
Producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR:
65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2024.
75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2025.
85% sticlă, 90% plastic, 90% metal începând cu anul 2026.
În cazul neîndeplinirii obiectivelor de returnare a ambalajelor SGR, producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să declare și să achite contribuțiile stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.
Îndeplinirea obiectivelor de returnare se calculează prin raportul dintre numărul total de ambalaje SGR introduse pe piața națională și numărul total de ambalaje SGR validate în baza codului de bare ca fiind returnate în cadrul SGR în anul calendaristic de referință. Gradul de îndeplinire a obiectivelor de returnare se constată de către Administrația Fondului pentru Mediu.
Distribuitorii care achiziționează produse ambalate în ambalaje SGR de la producători cu sediul în România, și care deci nu desfășoară activități de achiziție intracomunitară ori import de băuturi în ambalaje primare nereutilizabile, nu trebuie să se înregistreze în platforma SGR, această obligație revenind operatorului economic ce pune pe piața românească acel produs.
În schimb, în condițiile în care operatorii economici achizitionează produse ambalate în ambalaje SGR de la producători din alte țări și, deci realizează o achiziție intracomunitară ori import, aceștia au obligația legală să se înregistreze în SGR, la secțiunea producători & importatori. În această situație, acești operatori economici sunt considerați "producători" în sensul H.G. nr. 1074/2021 privind stabilirea Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, fiind cei care introduc aceste produse pe piața natională.
Începând cu data intrării în funcțiune a SGR, nu se vor mai putea introduce pe piață produse neinscripționate SGR. Cu toate acestea, produsele care se află în stocul producătorilor sau al comercianților la data de 30 noiembrie 2023, pot fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă. În acesta perioadă de tranziție, când la raft vor fi disponibile atât produse cu simbolul SGR, cat si produse neinscripționate cu simbolul SGR, comercianții vor avea un rol foarte important în relația cu consumatorul, deoarece consumatorul trebuie informat care ambalaj este purtător de garanție și care nu este, astfel încât la returnare consumatorii să nu aibă așteptări să primească garanția de 0,50 RON pentru ambalajele nemarcate cu simbol SGR, deoarece aceasta garanție nu a fost achitata de către consumator la achiziția produsului.
Înregistrarea se face online, accesând portal.returosgr.ro, iar înainte de înregistrare puteți consulta procedura de înregistrare disponibilă aici: www.returosgr.ro/inregistrare-producatori.
Procedura de înregistrare este una simplă:
Se va crea un cont de utilizator, introducând datele de identificare ale companiei şi datele de contact ale persoanei desemnate în relația cu administratorul SGR.
După activarea contului, persoana desemnată în relația cu administratorul SGR va completa toate informațiile solicitate, în conformitate cu prevederile legale.
După introducerea acestor date, se va genera Formularul Standard de Înregistrare în SGR - completat automat cu datele deja introduse. Formularul trebuie semnat de către reprezentantul legal, folosind o semnătură electronică simplă sau calificată, tot prin intermediul portalului RetuRO.
În plus, am realizat un ghid de înregistrare care poate fi consultat aici:
www.returosgr.ro/info-producatori și de unde puteți descărca și
următoarele ghiduri tehnice:
RetuRO oferă pe toată perioada înscrierii asistență prin call center, la numărul de telefon: 021 207 00 09. Accesul la un operator este disponibil de luni până vineri între orele 09:00 - 18:00, cu excepţia sărbătorilor legale. În zilele de 25 și 26 februarie serviciul nostru de call center este disponibil extra pentru asistență tehnică, astfel încât să vă putem ajuta cu soluții la eventuale probleme tehnice pe care le întâmpinați. Așadar, nu ezitați să ne contactați sâmbătă și duminică între orele 10:00 și 19:00.
Deasemenea, ne poți contacta pe e-mail la adresa:
suport@returosgr.ro
Suntem aici pentru orice alte întrebări sau neclarități pe care le aveți.
Ion Ghica, 13, etaj 4,
030045, București, România.